Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υιοθεσία μνημείου - Ικάριον



Το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης έχει υιοθετήσει, από το σχολικό έτος 2012-2013, το θέατρο και το Ιερό του Διονύσου στον αρχαίο δήμο Ικάριον Αττικής (δηλαδή στον σημερινό δήμο Διονύσου Αττικής), σε συνεργασία με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ . Το Ιερό του Διονύσου θεωρείται ο χώρος στον οποίο γεννήθηκε το δράμα κατά την αρχαιότητα, γιατί εκεί έζησε ο Θέσπης, ο δημιουργός του δράματος.

Μέσω αυτού του προγράμματος οι μαθητές μας συνειδητοποιούν ότι ζουν στον τόπο όπου γεννήθηκε το δράμα, γνωρίζουν με επισκέψεις τον χώρο, μαθαίνουν την ιστορία του αρχαίου δήμου, μελετούν τη βιβλιογραφία και συζητούν με επιστήμονες, ευαισθητοποιούνται σχετικά με την αρχαία κληρονομιά, αγαπούν και προβάλλουν τα μνημεία της περιοχής τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2012 μέχρι και το 2017 το Β΄ Αρσάκειο – Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης πραγματοποίησε μια σειρά δραστηριοτήτων, κατά την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος και μεταξύ αυτών συνέταξε φυλλάδιο (2014) με τίτλο “Ικάριον: Οδηγός για τον αρχαιολογικό χώρο στον Διόνυσο Αττικής”.

Το φυλλάδιο περιλαμβάνει χάρτη πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο τού Δήμου Διονύσου, φωτογραφίες και πληροφορίες για τον αρχαίο δήμο και για τα σημαντικά μνημεία που βρίσκονται εκεί, καθώς και τον μύθο τού Ικάριου και της Ηριγόνης, ο οποίος σχετίζεται με τον αρχαίο δήμο Ικαρίας Αττικής, δηλαδή τον σημερινό δήμο Διονύσου. Ο οδηγός έχει ήδη τυπωθεί, με χορηγία του «Διαζώματος», στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ είναι ήδη έτοιμες προς εκτύπωση οι μεταφράσεις του στα Γερμανικά και Ιταλικά.